Background

Program / Látnivalók

Bükk, Dédestapolcsány, Szilvásvárad, Lillafüred, Aggtelek

;

Túraútvonalak a Bükkben

https://www.bukkhegyseg.hu/index.php/turaink/2015/15-tudasbazis/utvonalak/63-tanosvenyek

https://kirandulastippek.hu/bukk?tag=gyalogtura

https://turistautak.openstreetmap.hu/mentettutv-16131469386el7

Dédestapolcsány

 • Lázbérci Tájvédelmi Körzet, Dédestapolcsány

A térség horgászparadicsomának otthont adó Lázbérci víztározó, kiemelkedően szép, méreteit tekintve lenyűgöző: 6 millió km ł vizet tárol, átlagos vízmélysége 7,5 méter, míg a maximális vízmélység a gát előtti térben 16,5 méter.

 • Dédesi vár, Dédestapolcsány

A várhegy festői tájékán, a Bükk hatalmas hegyeitől övezve, gyönyörű környezetben fekszik a „Dédesi Vár”, mely egy csonka kúpszerű 579 m magas mészkőszirten áll.
A várnak évszázadokra visszamenő történelmi múltja van.

 • Szalamandra tanösvény, Dédestapolcsány

A tanösvény létrehozásának gondolata régen megfogalmazódott a térségben. Pedagógusok, természetvédelmi szakemberek és erdészek közös összefogásával két éves kitartó munka után hozták létre és avatták fel 2002 tavaszán a Szalamandra tanösvényt. Az állomásokat „szalamandrás” információs táblák jelölik, az útvonalat pedig fekete-sárga útjelek.

Hossza: 6 km, kényelmes sétával 4 óra alatt bejárható. A végállomás előtt az út az országos két túra útvonalával találkozik.

Állomások:
1. „Festék”-bánya
2. Lipóc-völgy
3. Kakasmesszi-állás
4. Országos kéktúra megállóhely
5. Eszkala-tető

 • Cserép- és Keménycserép Gyűjtemény
A cserép és keménycserép Gyűjtemény Dr. Kiss Miklós magánygyűjteménye, amelyben több mint 2000 cserépedény található. Magyarország több tájáról, de cseh és német területekről származó darabok is megtekinthetőek a kiállításon. 

További látnivalók

 • Szent György Római Katolikus Templom
 • Dédesi Református Templom
 • Tapolcsányi Református Templom 
 • Kerékpárkölcsönző Dédetapolcsányban: a kerékpárkölcsönző, 2 férfi, 4 női, 1 közepes és egy gyerek méretű kerékpárral várja Önöket! +36304989323
 • Lovaskocsikázás Dédestapolcsányban: Vas lovaskocsikázás +36305482067

Szilvásvárad

 • Fátyol-vízesés

A Szalajka-völgy legcsodásabb és legkedveltebb helye a Fátyol-vízesés, amely nemcsak a völgy, hanem hazánk egyik legszebb természeti jelensége, kiemelkedő természetvédelmi értéket képvisel.

 • Szalajka-völgy

Az év minden napján sétálhatunk az ország egyik leghíresebb kirándulóhelyén: a Szalajka-völgyben. Itt működik az 1908-ban készült, egykor több mint 30 km hosszúságú kisvasút hálózatnak az utolsó, megmaradt 4 km hosszú szakasza, melyen a 15 perces zakatolás után érhetjük el a Gloriett-tisztást. Útvonalunk megválasztásakor, célszerű egy irányban vonattal, visszafelé pedig gyalog végignézni a völgyet.
A Szalajka út elején, balról a patak túloldalán a lovarda, jobbról a lovas pálya szegélyezi utunkat. Tovább sétálva ajándékboltok, éttermek és büfék sorakoznak, majd jobbról a kisvasút végállomását láthatjuk. 
A völgy folytatásában, a zöld Δ jelzést követve, utunk a Szalajka-patak kanyargós, égerfákkal szegélyezett medre mellett halad. Elhagyjuk a Tótfalusi-völgy torkolatát, majd a vadasparkot, később a kisvasút vonalát keresztezzük és ez után a baloldalon találjuk a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumot, ahol az erdészettel kapcsolatos tárgyak, makettek, dokumentumok mutatják be az elmúlt századok erdei munkáit és munkásait.
A völgyön továbbsétálva balra egy székelykapu alatt áll a 2002-ben felállított, „Kárpátok őre”, a fából faragott szobor, mely a Kolozsvárott 1918-ban megsemmisült szobornak a mintájára készült. A szobor a Nagy-tó irányába néz, melyet megkerülve a pisztrángnevelőhöz érkezünk. A helyi ősi haltenyésztés helyén 1957-ben létesült az intenzív tenyésztésre alkalmas telep. A pisztrángos után, jobb oldalon egy szép tisztás van, melyen 1802-től a szilvási massa, vagyis vasolvasztó, ma úgy mondanánk, hogy őskohó állt. A patak hídján újból átmenve, egy kis kapaszkodó után a Kis-tóhoz érünk, mely annak idején a massa vízellátását biztosította. A tóval szemben, a Szikla-forrásban gyönyörködhetünk. A forrás vize néhány fokkal mindig melegebb a Szalajka-forrás vizénél, mert amíg a karsztos kőzetekben elnyelődő vizek többsége az üregeken keresztül gyorsan eléri a forrást, addig a kisebb rész a kőzetek mélyebb rétegei között átmelegedve érkezik a forráshoz, ahol a kétféle víz összekeveredik és így langyossá válik.
A Szikla-forrás után a patak esése egyre nagyobb lesz. Kisebb zúgók mellett érjük el a Horotna-völgy torkolatát, ahol a szabadtéri erdei múzeumot találjuk. Érdemes egy kis kerülőt tenni. A kellemes rét szegélyén körbe vezetett ösvény mentén az erdőhöz kapcsolódó munkák és azok eszközei láthatók. Mészégető kemence vagy boksa, szénégető mile (van ahol ezt is boksának nevezik), vasverő hámor, üveghuta, gatter, különböző szállító eszközök, kunyhók, fafelhasználó és megmunkáló helyek és eszközök láthatók. A több mint 200 éves fa évgyűrűi akár meg is számolhatók, de a 4-5 millió éves lignitesedett fa és a 8-10 millió éves megkövesedett fa maradványai is különleges látnivalót jelentenek.
Visszatérve a Szalajka-völgybe, néhány 10 méter után elérjük a völgy legszebb látnivalóját, a Fátyol-vízesést. A hegy gyomrából fakadó, oldott meszet tartalmazó vízből a felszínen kiváló, lerakódó mésztufa, gátakat emel a mederben és így visszaduzzasztja a patak vizét. A tucatnyinál is több lépcsőn lezuhogó víz minden évszakban más és más, szebbnél szebb képet mutat.
A vízesés mellett felkapaszkodva az emelkedőn a Gloriett-tisztásra érkezünk, melyen egykor a Szalajka falu házai, majd később a Pallavicini család vadászháza és a gloriett állt. Ide érkezik Szilvásváradról a kisvonat, mellyel akár vissza is utazhatunk. 

 • Szilvásváradi Állami Erdei Vasút

A Szalajka-völgy bejáratánál lévő Fatelep állomásról indul. A vonal hossza közel 5 km, a végállomás pedig a Gloriett-tisztás. Információ és különvonat rendelés, jegypénztár: +3636355197

 • Kalandpark
 • Bobpálya
 • Kerékpárkölcsönzés
 • Lovaskocsikázás, akár méneslátogatással
 • Lovaglás

Lillafüred